Evinizde evcil hayvanlar için bir adet temel ilk yardım malzemeleri kitin hazırlayın. Bir aile için olan ilk yardım çantasındaki öğelerin çoğu evcil hayvanlar için de kullanılabilir.
ÖNEMLİ TELEFON NUMARALARI (veteriner hekim, acil klinik, zehir kontrol vb gibi)
Minik dostumuzun sağlık kaydı- karnesi
DİJİTAL ATEŞ ÖLÇER: Minik dostumuzun ateşini ölçmek için
AĞIZLIK: ısırmasını önlemek için (kusuyor ya da kusma eğilimi varsa kesinlikle takmayınız!!!)
YEDEK TASMA YA DA YAKALIK
GAZLI BEZ: yaraları sarmak ya da ağızlık olarak kullanmak amacı ile.
TEMİZ HAVLU kedileri tutmak için, temizlemek veya cırmalamasını önlemek için.
YAPIŞMAZ BANDAJ veya TEMİZ ŞERİT KUMAŞLAR: kanamaları kontrol etmek veya yaraların üzerini örtmek için
KENDİNDEN YAPIŞKANLI BANT, YAPIŞKAN BANT: bandaj için
BEZ FLASTER BANT:bandajları sabitlemek için.
DAMLALIK (iğnesiz orta- büyük boy): oral tedavi ve kızarıklıklar için.
YAĞLI KREM: yara üzerine sürmek veya göz de kullanım amaçlı
AKTİF KÖMÜR (veya başka absorban): zehrin emilimini engellemek için
3% HİDROJEN PEROKSİT kusturmak amacıyla ( Bu işlemi yaptırmadan önce kesinlikle Hekiminize ve zehir kontrol merkezine başvurun ve yaralarda kesinlikle kullanmayın!!!)
TUZLU SU SOLÜSYONU: yaraları temizlemek için (kontakt lenslerin temizlenmesinde kullanılan tuzlu su solüsyonları işe yarar)
TAŞIMA ÇANTASI kedi ve köpekler için ek yaralanma riskini azaltmak için küçük bir alanda tutmak amaçlı. Çantanız yoksa her hangi bir kutu veya bu iş için uygun materyal de olur ( minik dostumuzun yeterli hava alabildiğinden emin olun). Daha büyük köpekler için bir taşıma tahtası, kızak battaniye gibi sedye amaçlı kullanılabilecek materyal olur.
• Vardığınızda sizin için hazır olmaları için veteriner hekiminizi veya acil veteriner kliniğini arayın
EĞER MİNİK DOSTUMUZUN YARASI KANIYORSA
• Kanamanın durup durmadığını kontrol etmeden önce en az 3 dakika temiz bir havlu veya bezle doğrudan yara üzerine basınç uygulayın.
• Şiddetli kanama yaşamı tehdit edebilir, bu durumda hemen minik dostumuzu bir veteriner hekime götürün. Yara üzerine bastırdığınız havlu aşırı kan olursa havluyu kaldırmadan üzerine başka bir havlu ekleyip bastırın. Havluyu kaldırmanız durumda kabuk bağlayan yara kanayabilir.
EĞER MİNİK DOSTUMUZ DA YANIK OLUŞTUYSA
• Bir ağızlık takın yanık bölgeyi ılık su ile yıkayın. Derhal hekiminiz den yardım isteyin.
EĞER MİNİK DOSTUMUZU SICAK ÇARPMASI OLDUYSA
• Eğer hekiminize hemen gidemiyorsanız, minik dostumuzu gölge ve serin bir bölgeye alın güneş ışına maruz kalmasını engelleyin
• Boyun ve baş bölgesini ılık veya soğuk su ile ıslatılmış havlu yerleştirin (gözlerini, burnunu veya ağzını örtmeyin). Havluyu çıkarın sıkın ve işlemi birkaç kez daha tekrarlayın.
• Vücuduna (özellikle karın ve ayak kısımlarına) soğuk su dökün (bunun için bir hortum kullanılabilir), ardından üzerinde ki suyu elinizle çekin
• Mümkün olan en kısa sürede hekiminize gidin.
EĞER MİNİK DOSTUMUZU YILAN SOKARSA
• Yılanın zehirli olduğunu varsayın ve derhal hekiminize başvurun. Risksiz yapılabiliyorsa yılanı tanımlamaya çalışın (yakalama yada öldürmeye çalışmayın). Yılanı veteriner kliniğine götürmeyin. Bir fotoğrafını çekebilmeniz yeterlidir.
HER ZAMAN HATIRLA
Minik dostumuza uygulanan herhangi bir ilk yardımdan sonra derhal veteriner hekim bakımına alınması gerektiğini unutmayın. İlk yardım da yaptıklarınız hekimin yapabileceklerinin yerine geçmez, ancak hekim tedavisi alana kadar minik dostumuzun hayatını kurtarabilir.
GÜVENLİĞİNİZ İÇİN
Minik dostumuz yaralanırsa, muhtemelen acı çekiyor, korkuyor ya da kafası karışmış olabilir. Yaralanmamak (ısırmasına veya çizmesine karşı) için dikkatli olun.
• En uysal minik dostumuz bile yaralandığında ısırmayacağına ya da çizmeyeceğine karşı emin olamazsınız. Acı ve korku onları öngörülmez hatta tehlikeli hale getirebilir.
• Yaralı bir evcil hayvana sarılmaya çalışmayın ve yüzünüzü her zaman ağzından uzak tutun. Bu , minik dostunuzu rahatlatmak için içinizden gelen ilk şey olsa da, sadece onları daha fazla korkutabilirsiniz veya acı çekmesine neden olabilirsiniz.
• Herhangi bir yaklaşım yavaş ve nazikçe olmalıdır. Minik dostumuz tedirgin olursa durun.
• Dikkatli bir şekilde veteriner kliniğine gidin. Panik veya kontrol dışı sürüş sizi ve minik dostumuzun hayatını riske atar.
EĞER MİNİK DOSTUMUZ BOĞULUYORSA
Boğulan minik dostumuz nefes almakta zorlanır, nefes alırken veya verirken boğulma sesleri çıkarır ve mavi renkli dudakları veya dili olabilir.
• Minik dostumuz hala nefes alabiliyorsa, onu sakin tutun ve derhal veteriner hekimi arayın.
• Yabancı bir nesnenin görünür olup olmadığını görmek için minik dostumuzun ağzına bakın. Bir nesne görürseniz, pense veya cımbızla yavaşça çıkarmaya çalışın, ancak nesneyi boğazdan aşağıya doğru itmeye çalışmayın. Ulaşmak kolay değilse geciktirmeden derhal veteriner hekime götürün.
• Nesneyi çıkaramazsanız veya minik dostumuz çökerse, iki elinizi de minik dostumuzun göğüs kafesinin yanına yerleştirin ve sıkı bir şekilde hızla basınç uygulayın veya minik dostumuzu yan yatırın ve göğüs kafesine hızlıca yukarıya doğru vurun. Havayı akciğerlerden dışarı itmek ve nesnenin çıkmasını sağlamak için 3-4 kez tekrarlayın. Nesne yerinden çıkana ya da veteriner kliniğine gelene kadar bunu tekrarlayın.
EĞER MİNİK DOSTUMUZ NEFES ALAMAZSA
• Dilini hafifçe tutarak ve düz olana kadar ileriye çekerek minik dostumuzun hava yolunu açın. Hava yolunu tıkayan herhangi bir yabancı cisim olup olmadığını görmek için boğazını kontrol edin.
• Minik dostumuzun ağzını elinizle kapalı tutarak ve göğsün genişlediğini görene kadar doğrudan burnuna nefes vererek (suni teneffüs) yapın. Göğüs genişlediğinde, her 4-5 saniye de bir suni teneffüs yapmaya devam edin.
EĞER MİNİK DOSTUMUZ DA KALP ATIŞI YOKSA
Hava yolunu güvenceye alıp nefes almaya başlayıncaya kadar göğse kompresyonlara başlamayın.
• Minik dostumuzu yavaşça sağ tarafa, sağlam bir yüzeye yatırın. Kalp, göğsün alt yarısında sol tarafta, sol ön bacağın dirseğinin hemen arkasında bulunur. Destek için bir elinizi minik dostumuzun göğsünün altına, diğer elinizi kalbin üzerine yerleştirin.
• Köpekler için; hızlıca bastırın orta boy köpeklerde göğse 20-25 cm lik bir baskı yeterlidir. Daha küçük dostlarımız için daha az kuvvet uygulayın
• Kediler ve diğer küçük evcil hayvanlar için, elinizi minik dostumuzun göğsünün etrafında tutun, böylece baş parmağınız göğsün sol tarafında ve parmaklarınız göğsün sağ tarafında olacak ve göğsü baş parmağınızla parmaklarınız arasında sıkıştırarak bası uygulayın.
• Büyük hayvanlar için dakikada 80-120 kez küçük hayvanlar için dakika da 100-150 kez (10 kg dan az) bası uygulayın.
• Göğüs kompresyonlarını suni teneffüs ile destekleyin: 4-5 saniye boyunca göğüs kompresyonu yapın ve bir suni teneffüs verecek kadar uzun süre durun.
• Bir kalp atışını duyana ve minik dostumuz düzenli olarak nefes alıp verene kadar devam edin ya da veteriner kliniğine giderek, hekim resüsitasyon girişimlerini yapabilir. .
Minik dostumuzun resüsitasyonla hayatta kalma olasılığının çok düşük olduğunu lütfen unutmayın. Ancak, acil bir durumda minik dostumuzun tek şansı bu olabilir.
EĞER MİNİK DOSTUMUZ ZEHİRLENİRSE
• Minik dostumuzun zararlı olabilecek bir şey tükettiğini biliyorsanız veya şüpheleniyorsanız, veteriner hekiminizi ya da ulusal zehir danışma merkezini arayın. (114 veya 0800 314 79 00).
• Mümkünse, aşağıdaki bilgileri hazır bulundurun:
– Tür-türler, cinsi, yaşı, cinsiyeti, kilosu ve dahil olan hayvan sayısı
– Belirtiler
– Söz konusu maddenin adı / tanımı; minik dostumuzun maruz kaldığı miktar; ve minik dostumuzun ne zaman yediği ya da maruz kaldığı süre
– Referans için mevcut ürünün içeriği ya da ambalajı.
• Minik dostumuzun kusmuş ve ya çiğnemiş olabileceği her türlü materyali toplayın ve minik dostumuzu tedavi için veteriner hekime götürdüğünüzde yanınıza almanız için plastik sızdırmaz bir torbaya koyun
• Ulusal zehir danışma merkezi veya veteriner hekiminiz tarafından yönlendirilmedikçe, minik dostumuzu kusturmaya veya herhangi bir ilaç vermeye çalışmayın.
EĞER MİNİK DOSTUMUZUN NÖBETLERİ VARSA
• Var ise diğer minik dostlarımızı, mobilyaların ve yaralanmaya neden olabilecek diğer nesneleri ortamdan uzaklaştırın. Minik dostumuzu kısıtlamaya veya nöbette onu korkutmaya çalışmayın.
• Nöbet zamanı (genellikle 2-3 dakika sürer).
• Nöbet durduktan sonra minik dostumuzu sıcak ve sessiz bir yerde tutun ve veteriner hekiminize başvurun.
EĞER MİNİK DOSTUMUZUN YARALANIRSA
• Mümkünse ve güvenli ise, minik dostumuzu taşımadan önce yaralı bölgeyi bandaj ya da splint uygulayarak stabilize etmeye çalışın. Bununla birlikte kötü uygulanan bandajın ya da atelin yarardan daha fazla zarar verebileceğini unutmayın; şüpheniz varsa bandaj yada splint uygulamasını profesyonellere bırakın
• Yaralanan bölgede yabancı bir cisim varsa, çıkartmayın. Gerekirse, minik dostumuzu veteriner hekime taşımadan önce, yabancı cismi 6-8 cm kalacak şekilde kısa kesin.
• Yaralanmış minik dostumuzu taşırken, onu kapalı tutun.